Naša záhrada Octopia.sk

Výhody a nevýhody automatických závlah

Automatické závlaha | | Stiahnuť článok Realizácia záhrad na kľúč | Bratislavský a Trnavský kraj

Každý, kto má pri dome trávnik vie, že si vyžaduje pravidelnú a zodpovednú údržbu. Toto tvrdenie platí predovšetkým počas suchších období, kedy zelená plocha dostáva zabrať. Spôsobov, akým trávnik zavlažovať, je viacero – každý si vyberie ten, ktorý mu vyhovuje najviac.

My vám dnes porozprávame o automatických závlahách. O čo sa vlastne jedná, aké majú tieto systémy výhody a nevýhody, skrátka všetko podstatné, čo by ste mali vedieť. Príjemné čítanie.

Automatické závlahové systémy

Manuálne, resp. ručné zavlažovanie je jednoduché – zoberiete do ruky hadicu, resp. postrekovaciu pištoľ a ide sa. Automatický systém to zvládne za vás.

Ide síce o spočiatku nákladnejšie riešenie, avšak je veľmi efektívne a predovšetkým šetrí čas. Dnes už je súčasťou takmer každej modernej záhrady. Postrekovače (resp. zavlažovače) dokážu pokryť akúkoľvek plochu a váš trávnik si zachová krásnu farbu a tvar.

Samozrejme je veľmi dôležité, aby bol celý systém nainštalovaný zodpovedne a správne, iba tak dosiahnete maximálnu efektivitu zavlažovania. S našimi riešeniami budete nadmieru spokojní.

Poďme si ale povedať niečo o jednotlivých výhodách a nevýhodách automatických závlah.

Automatické závlahy – výhody

Predovšetkým ide o praktické riešenie, ktoré vám šetrí čas. Postačí, že systém nastavíte a automatická závlaha odvedie všetku prácu za vás. Nie je potrebné pri tom stáť, trávnik strážiť, počítať každú kvapku. Zavlažujete v noci, počas dovolenky – kedy vám to vyhovuje. Ušetrený čas môžete venovať iným aktivitám, napríklad aj ďalšiemu zveľaďovaniu vašej záhrady.

Kvalitná automatická závlaha šetrí nielen čas, ale aj vodu a tým pádom aj vašu peňaženku. Ak je postrekovanie správne nastavené, trávnik kropí rovnomerne a cielene. Nedochádza tak k zbytočne nadbytočnej spotrebe vody. Každý ušetrený cent sa počíta.

Automatické závlahy sú prispôsobiteľné. Ak rôzne plochy trávnika potrebujete kropiť odlišne, môžete si nastaviť tzv. okruhy a tým mať všetko pod kontrolou.

Poďme si to teda zrekapitulovať + stručne si uveďme ďalšie výhody. Automatické závlahy:

Automatické závlahy – nevýhody

Najväčšou nevýhodou automatických závlah je počiatočná investícia. Cena celého systému nie je práve najnižšia. Je však potrebné jedným dychom dodať, že návratnosť je veľmi vysoká. Každá automatická závlaha sa po čase zúročí, nehovoriac o tom, že vám ušetrí kvantum času, ktorý môžete investovať do príjemnejších aktivít.

Nájdu sa tiež ľudia, ktorí ručné zavlažovanie považujú za príjemnú aktivitu, relax. Tí môžu namietať, že automatické závlahové systémy ich o tento pôžitok ukracujú. Treba však povedať, že ušetrený čas môže takýto človek venovať napríklad rodine, alebo hoci aj ďalším aktivitám na záhradke.