Naša záhrada Octopia.sk

Zazimovanie závlahového systému

Automatické závlaha | | Stiahnuť článok Realizácia záhrad na kľúč | Bratislavský a Trnavský kraj

Ešte predtým, ako udrú silné mrazy, nezabudnite na zazimovanie automatickej závlahy. V opačnom prípade si môžete vyrobiť nemalé problémy. V rozvodoch sa totiž nachádza voda, ktorá by počas silných mrazov mohla zamrznúť, zväčšiť svoj objem a spôsobiť rôzne poruchy systému.

Vopred upozorňujeme na to, že náklady na opravu nie sú lacné. Preto venujte nejaký čas dôkladnému zazimovaniu závlahového systému. Najspoľahlivejším spôsobom je vyfúknutie vody stlačeným vzduchom za pomoci kompresora. V nasledujúcich krokoch si ukážeme, ako na to.

1. Uzavrite hlavný prívod vody a kompresor pripnite na hlavnúsekciu systému čo najbližšie ku zdroju vody, aby ste vodu vyfúkli z celého systému. S odvodňovaním pri sekciách začnite s tými sekciami, ktoré sú najvyššie položené. Vyfúknutá voda sa do týchto odvodnených sekcií už nebude vracať.

2. Následne začnite pomaly púšťať vzduch z kompresora. Dávajte však pozor na to, aby tlak neprekročil 3,5 baru. Postupne takto prefúknite všetky okruhy. Dávajte však pozor na to, aby ste nikdy nemali všetky ventily zavreté zároveň so spusteným kompresorom.

3. V sekcii nechajte vzduch prúdiť iba tak dlho, ako je potrebné. Stlačený vzduch sa totiž zvykne zohrievať a pri vysokej teplote by mohol poškodiť potrubie.

4. Ak ste odvodnili všetky sekcie, zopakujte prefúknutie ešte raz, aby ste sa uistili, že ste vyfúkli všetku vodu.

5. Po prefúknutí odpojte kompresor a zazimujte filter, prípadne čerpaciu techniku ak je to nutné. Zároveň guľové ventily nechajte "polootvorené" v polohe 45°.

6. Závlahový systém je úspešne zazimovaný a pripravený plniť svoju funkciu ďalšiu sezónu