Naša záhrada Octopia.sk

Závlaha svojpomocne - ako postupovať

Automatické závlaha | | Stiahnuť článok Realizácia záhrad na kľúč | Bratislavský a Trnavský kraj

Rozmýšľate nad tým, ako si vytvoriť úsporný automatický závlahový systém svojpomocne a ušetriť tak nejaké náklady? Nemusíte sa ničoho obávať a s potrebnými informáciami to zvládnete aj vy. V tomto článku sa pozrieme na to, ako postupovať a čo by ste nemali vynechať, aby bola automatická závlaha správne urobená.

1. Zakreslite si pozemok na štvorčekový papier v mierke 1:100. To znamená, že jeden meter v skutočnosti bude mať na papieri 1 cm.

2. Určite si miesto programovacej jednotky a plastovej rozvodovej šachty, v ktorej budú elektroventily.

3. Ďalej si určite body, v ktorých sa budú nachádzať rozstrekovače. Pre lepšie umiestnenie použite kružidlo, pomocou, ktorého budete môcť rozmiestniť rozstrekovače tak, aby na seba navzájom nadväzovali a bola zavlahovaná celá plocha.

4. Pokiaľ máte všetko na papieri, tak sa môžete pustiť do výkopu pre jednotlivé zariadenia, ako sú rozvod vody, šachta, elektroinštalácie a rozstrekovače.

5. V ďalšom kroku prirobíte dažďový senzor a to na nechránené miesto tak, aby bol na slnku i na daždi.

6. Keď máte správne umiestnený a pripojený aj dažďový senzor, môžete natiahnuť káble k riadiacej jednotke, k elektromagnetickým ventilom a k dažďovému senzoru.

7. Ešte predtým, než zahrniete všetky rozvody zeminou, vyskúšajte závlahu trávnika. Tak zistíte, či funguje všetko ako má a ako ste plánovali. Ak niekde nájdete chybu, môžete ju jednoducho opraviť bez toho, aby ste museli všetko nanovo vykopávať.

8. Akonáhle máte závlahový systém vyskúšaný a všetko správne funguje, môžete zahrnúť výkopy a následne nastaviť rozstrekovače a riadiacu jednotku.

Toto boli kroky, podľa ktorých môžete postupovať pri inštalácii závlahového systému. Najdôležitejšia časť celého postupu je správne zakreslenie systému na papier, teda vypracovanie realizačného návrhu. Pokiaľ si na tento krok netrúfate, my vám projekt vypracujeme zadarmo v prípade, ak si od nás zakúpite materiál.