Naša záhrada Octopia.sk

Ako vybrať čerpadlo do studne nielen na polievanie

Čerpadlo | | Stiahnuť článok Realizácia záhrad na kľúč | Bratislavský a Trnavský kraj

Pokiaľ pracuje aktívne na vašej záhrade, pravdepodobne nám dáte za pravdu, že čerpadlo do studne nie je ľahké vybrať. Ak ste však pravý záhradkár a zároveň používate prírodný zdroj vody, mali by ste mať výkonné čerpadlo k dispozícií. A keďže nie je ľahké ho vybrať, poskytneme vám v tomto článku niekoľko rád a zásad, ktoré vám uľahčia výber a rozhodovanie.

V prvom rade je si dobré rozmyslieť, na aké účely budete čerpadlo využívať. Ak chcete polievať záhradu len jednou hadicou, je to veľký rozdiel v porovnaní s tým, ak by ste chceli zásobovať vodou aj celý rodinný dom. Ak budete čerpadlo využívať skôr príležitostne, môžete si zvoliť aj niektorú z lacnejších alternatív z plastu na trhu, v opačnom prípade odporúčame naozaj kvalitné čerpadlo. Ak naozaj potrebujete čerpadlo používať denne, a to na prevádzku automatickej závlahy alebo spomínané zásobovanie rodinného domu, určite investujte do čerpadla, ktoré je vyrobené z kvalitných nerezových alebo robustnejších liatinových materiálov. Odmenou za väčšiu investíciu bude jeho dlhšia životnosť.

Existuje ešte jedna veľmi dôležitá podmienka, ktorú neprehliadnite, ak budete zásobovať dom. Tou je veľkosť tlakovej nádoby. Práve tá rozhoduje o tom, ako často sa vaše čerpadlo bude zapínať. Je teda vhodnejšie mať tlakovú nádobu s väčším objemom. Ak vaše čerpadlo často spína a vypína, má väčšiu spotrebu elektrickej energie.

Je tiež doležité poznamenať, že čerpadlá sú určené na sladkú vodu. V prípade Slovenska by to teda nemal byť problém, ale aj napriek tomu si dajte pozor na rôzne železité kaly alebo na vodu, v ktorej sa môže vyskytovať väčší obsah piesku. Vtedy si určite zaobstarajte aj filtre na piesok. Pri výbere si tiež zvoľte správnu hadinu a potrebie čerpadla. Priemer sacieho alebo výtlačného potrubia by mali mať minimálne ten istý priemer, ako je priemer sacieho alebo výtlačného potrubia.

Kvalitné čerpadlo a studňa vám ušetria množstvo peňazí

V prípade kvality platí, že netreba príliš šetriť. Kvalitné čerpadlo a studňa vám taktiež môžu ušetriť nemálo peňazí. Prečo je to tak? Studňa je v prvom rade ekologický a hneď vzápätí aj ekonomický zdroj vody. Samozrejme, na začiatok bude potrebné investovať viac, s tým treba rozhodne počítať. Avšak na druhej strane, do niekoľkých rokov sa vaša investícia vráti a vy tým pádom môžete na čerpadle aj studni ušetriť množstvo peňazí. Jedným z dôvodov je to, že cena vody a stočného postupne rastie a je pravdepodobné, že bude ešte drahšia, preto je skutočnou výhodou studňu mať. Z väčšej hĺbky dokonca dosiahnete aj vodu, ktorá je nielen vhodná na zavlažovanie, ale bez problémov ju tiež môžete použiť ako zdroj vodu do domácnosti. Rozdiel je v spôsobe získania tejto vody – narazená voda je skôr vhodná na zavlažovanie a vŕtaná voda bude pravdepodobne vhodná aj na pitie a plne nahradí verejný vodovod.

Čo sa týka čerpadla, to vám, samozrejme, môžete tiež ušetriť množstvo peňazí. Vyberajte si čerpadlo z kvalitných materiálov, a to najmä v prípade, ak ho chcete použiť do domácnosti. Nehovoriac o tom, že kvalitné čerpadlo vám tiež vydrží oveľa dlhšie. Na trhu nájdete niekoľko druhov čerpadiel. Ak máte narazenú studňu plytšie, bude vám stačiť povrchové čerpadlo. Druhou alternatívou je domáca vodáreň, ktorá dokáže vodu čerpať pomocou trubiek alebo hadice. Ak budete mať narazenú studňu, určite budete potrebovať ponorné studňové čerpadlo. To má silnejší výtlak.

Nezabudnite, že studňa a čerpadlo sa vám oplatí o to viac, ak je vaša rodina viacpočetná a máte väčšiu spotrebu vody ako je priemer. Vtedy by ste skutočne nemali váhať, pretože investícia do týchto dvoch elementov sa vám vráti skôr ako pri podpriemernej spotrebe vody. Nenechajte sa teda odradiť prvotnou investíciou a určite si prerátajte, koľko dokážete v skutočnosti ušetriť.

Zásady správnej inštalácie ponorných čerpadiel

Jednoducho povedané, ponorné čerpadlá môžete použiť všade tam, kde je ho potrebné ponoriť do čerpanej kvapaliny. Čerpať tak vodu môžete, napríklad, aj z bazéna, ale najčastejšie je to zo studne. Ak chcete zabezpečiť, aby ste ponorné čerpadlo správne naištalovali na čerpanie čistej vody, je potrebné dodržiavať niekoľko dôležitých zásad. V opačnom prípade môže hroziť, že niečo nebude fungovať správne. Dodržujte teda tieto hlavné zásady: