Naša záhrada Octopia.sk

Kobercový alebo siaty trávnik?

Kobercový trávnik | | Stiahnuť článok Realizácia záhrad na kľúč | Bratislavský a Trnavský kraj

Tak ako všetko, aj jednotlivé druhy kobercov majú svoje výhody a nevýhody. Ak sa rozhodujete o tom, aký druh trávnika si vyberiete, rozhodujete sa medzi dvomi alternatívami, a tými sú kobercový alebo siaty koberec. V každom prípade, trávnik je tá najdôležitejšia časť celej vašej záhrady. Predstavme si teda najdôležitejšie výhody aj nevýhody každého z nich. Vo finálnej podobe však nie je až tak rozoznateľné, či sa jedná o jeden alebo o druhý typ.

Kobercový trávnik

Pri kobercovom trávniku je možné použiť pletivo proti krtom. Ak je teda váš trávnik náchylný na týchto hlodavcov, vyberte si radšej kobercový trávnik. Pletivo sa ukladá na vyrovnaný terén. Veľkou výhodou kobercového trávnika je, že bude okamžite pekný. To je zrejme aj najväčším lákadlom tohto trávnika. Cena za meter štvorcový sa pohybuje asi od 7 do 10 Eur.

Je však dôležité poznamenať, že kobercový trávnik nezabezpečí, že budete mať s ním menej práce. Na prípravu povrchu a položenie kobercového trávnika je tiež potrebné vynaložiť nemalé množstvo energie. Jeho malou nevýhodou je to, že zvyčajne máte na výber len jeden alebo dva druhy trávnika, a to klasický záhradný alebo golfový trávnik.

Siaty trávnik

Pri siatom trávniku sa v prvom rade neodporúča použiť pletivo proti krtom. Oproti kobercovému trávniku je jeho najväčšou výhodou to, že vás výjde oveľa lacnejšie. Jedno balenie záhradného trávnika, ktoré vás výjde do 15 Eur, vám vystačí na mnoho metrov štvorcových. Okrem toho máte pri siatom trávniku na výber aj množstvo druhou, napríklad kvitnúcu zmes, lúčnu zmes až po trávnik na extenzívnu údržbu.

Jeho hlavnou nevýhodou je to, že kým ho vypestujete, je potrebné čakať a tiež fakt, že ak sa vám nepodarí rovnomerné rozhodenie semena, trávnik môže pôsobiť miestami nepekne.

Pri výbere však zvážte predovšetkým vaše finančné možnosti, očakávania a plochu vašej záhrady.