Naša záhrada Octopia.sk

Kontrola automatických závlah po zime

Automatická závlaha | | Stiahnuť článok Realizácia záhrad na kľúč | Bratislavský a Trnavský kraj

Prvé spustenie závlah tento rok je o niečo skôr, ako väčšina ľudí plánovalo. A pred prvým spustením si treba pár veci skontrolovať. Ak budete postupovať podľa nášho návodu, predĺžite životnosť automatickým závlahám a budú možno aj o niečo efektívnejšie.

Nečistota musí ísť preč

Idete prvýkrát spúšťať závlahu po zimnej odstávke a preto treba dostať všetku nečistotu z potrubia ostrekovačov preč. Tento cieľ dosiahnete tak, že každý ostrekovač vy montujete a necháte vodu vytiecť von, tá dostane nečistotu von. Ak nemáte čas, tak bude stačiť, keď to spravíte na každej vetve s posledným ostrekovačom, ale túto možnosť odporúčame len v nevyhnutných prípadoch.

Čistenie rozprašovačov a turbínových ostrekovačov

Po prepláchnutí celého systému sa uistite, aby voda nezačala vtekať späť do systému a tým nezobrala so sebou aj nejakú špinu či zem. Filtračné sitká treba skontrolovať. Ak sa nedajú nečistoty odstrániť pod tečúcou vodou, odporúčame ich vymeniť. Pri čistení plastových trysiek môžete ľahko zničiť filtračné sitko a preto ho odporúčame vymeniť.

Kontrola riadiacej jednotky

Ako všetci vieme, je to asi najdôležitejšia súčiastka pri automatických závlahách. Na začiatku novej sezóny dajte vždy novú batériu do jednotky. A skontrolujte, či Vám nastavený program na zavlažovanie vyhovuje, aby sa nestalo, že budete polievať miesto, kde aktuálne nič nie je.

Vizuálna kontrola a nastavenie ostrekovačov

Po prvom spustení budete musieť všetko vizuálne skontrolovať. Pri demontáži trysiek z postrekovačov ste ich určite prestavili a pri prvom spustení treba každý ostrekovač nastaviť odznova, aby ste mali svoj trávnik celý pokrytý. Pri rotačných postrekovačov skontrolujte aj funkčnosť otáčania. Ak sa hlavica zadrháva, môže pomôcť premazať otáčací mechanizmus. Ak premazanie nepomôže, budete musieť vymeniť jednotku, ktorá umožňuje otáčanie postrekovača.