Naša záhrada Octopia.sk

Akú robotickú kosačku kúpiť?

Robotická kosačka | | Stiahnuť článok Realizácia záhrad na kľúč | Bratislavský a Trnavský kraj

Už sa aj v našich končinách čoraz viac začínajú využívať robotické kosačky, aby sme dosiahli ideálny trávnik v každom ročnom období. Rozmýšľate nad kúpou robotickej kosačky a neviete sa rozhodnúť, ktorá značka a typ je pre Vás ideálny? Pri kúpe robotickej kosačky treba zvážiť pár parametrov, aby ste kúpili tú pravú.

Rozloha trávnika

Pri výbere kosačky treba hlavne poznať veľkosť záhrady. Nezabudnite, že výrobcovia udávajú výkon kosačky na rovinatom teréne. Pokiaľ máte nejaký ten kopček v záhrade, údaj s výkonom kosačky treba brať s rezervou. Ak máte teda trávnik zvlnený alebo máte na ňom kríky, treba si vybrať kosačku s vyšším výkonom. Ak máte na svojom pozemku strmé svahy, treba si vybrať kosačku s dobrou trakciou a výkonom. A nezabudnite, že robotické kosačky dneska už kosia aj počas dažďa, takže musí mať aj dobrú priľnavosť.

Máte členitú záhradu?

Ak máte Vašu záhradu rozdelenú na viac častí, napr. chodníkom, odporúčame si kúpiť kosačku s vodiacim káblom. S navádzacím káblom sa uistíte, že kosačka dokáže bez problémov prejsť všetky prekážky a pokosí celý pozemok.

Bezpečnostný systém

Netreba tento bod podceňovať, určite by sa našiel niekto, kto by si z Vás chcel vystreliť a prestaviť Vám kosačku, a preto si overte, či sa dá kosačka uzamknúť PIN kódom. A proti krádeži sú už aj kosačky vybavené GPS systémom.

Bezpečnosť na prvom mieste

Domáce zvieratá alebo deti by sa nemali približovať k robotickej kosačke, ale ako to dobre poznáme – zakázané ovocie chutí najlepšie. Ak máte malé deti alebo domácich maznáčikov, mali by ste rozmýšľať nad kúpou robotickej kosačky, ktorá má kotúč so sklopnými čepeľami. Pri tejto ochrane, aj keď vnikne ruka či labka pod kosačku, nevznikne vážne poranenie.