Naša záhrada Octopia.sk

Perfektný trávnik jednoducho

Kobercový trávnik | | Stiahnuť článok Realizácia záhrad na kľúč | Bratislavský a Trnavský kraj

Mať perfektný trávnik je snom nejedného majiteľa záhrady. Samozrejme, ak chcete mať perfektný trávnik, je potrebné sa oň správne starať počas celého jeho životnosti. Pre mnohých je to radosť, ale nepochybne aj starosť, preto vám prezradíme niekoľko tipov, ako sa o trávnik správne starať.

1.Základom je kvalitná pôda

Úplne ideálne je, ak máte hlinito-piesčitú pôdu. V inom prípade je vhodné si povrch upraviť aplikáciou čistého kremičitého piesku. Nepoužívajte však vápencový alebo dolomitový piesok. Ten môžete zmiešať s kvalitným kompostom alebo ornicou v pomere 70 : 30. Dávajte však pozor na vlastný vegetačný sustrát, ten môže byť odlišný a v tom prípade má aj pôda odlišné potreby tak, aby do nej prenikali živiny a voda.

2.Správne živiny sú pre trávnik dôležité

Nemenej dôležité sú pre pôdu a trávnik aj živiny a stopové prvky. Nezabúdajte preto aj na dusík, fosfor a draslík. Dusík má na starosti správny rast trávnika a tiež má vplyv na farbu. Dávajte si však pozor aj na prílišné množstvo dusíka, ktoré môže spôsobiť napadnutie trávnika chorobou.

Vďaka draslíku je zabezpečená zase odolnosť trávnika proti suchu a zlepšuje tiež pevnosť listov. A v neposlednom rade fosfor zabezpečuje zdravý koreňový systém a je účinný v čase klíčenia osiva. Dodáva odolnosť trávnika pred mrazom. Ďalšími dôležitými makroprvkami sú vápnik a horčík. No a potom stopové prvky, medzi ktoré patrí zinok, meď, molybdén, mangán, bód a železo. Trávniku však škodí aj nadbytok živín, preto sa riaďte zásadou, že všetkého treba akurát. Riaďte sa odporúčaniami, ktoré nájdete na balení hnojiva a, samozrejme, tým, čo vidíte na vašom trávniku.

Okrem toho môžu mať na trávnik vplyv aj ďalšie faktory, ako sú, napríklad, jeho kosenie, zalievanie, stav buriny, prevzdušnenie či svetlo, ktoré máte na trávniku.