Naša záhrada Octopia.sk

Aký trávnik si vybrať do záhrady?

Kobercový trávnik | | Stiahnuť článok Realizácia záhrad na kľúč | Bratislavský a Trnavský kraj

Položenie trávnika je posledná vec pri prácach na Vašej záhrade. Aby ste sa dobre rozhodli, či chcete siaty alebo pokladaný trávnik, je tam pár rozdielov.

Vysievaný trávnik je vhodný pre ľudí, ktorí sa neponáhľajú s používaním zatrávnenej plochy. Vysievané mu trávniku trvá približne pol roka, pokiaľ sa dobre zakorení. Položený trávnik je dobrý pre rodiny s deťmi či domácimi maznáčikmi. Takýto trávnik môžete prvýkrát pokosiť po 10 dňoch a začať využívať zatrávnenú plochu.

Vysievaný trávnik

Dôležité je, aby ste zem len povrchovo prevzdušnili, cca 5 cm hlboké preoranie pôdy je viac na škodu ako na úžitok. Povrch musíte pred vysiatím semena trávy vyrovnať alebo vymodelovať do požadovaného tvaru. Na vyrovnanie povrchu používajte latu, dosiahnete tak najideálnejšieho výsledku, pokiaľ chcete povrch rovný. Pokiaľ máte prístup k rozmetacie mu stroju alebo si ho viete požičať, na meter štvorcový by sa malo vysiať približne 30g trávy. Semeno trávy musíte ešte zasypať vrstvou zeminy a uvalcovať. Po rozsiati trávy je potrebné plochu neustále polievať približne 10 – 14 dní a prvé kosenie vykonať až keď je tráva vyššia ako 50 mm.

Kobercový trávnik

Prípravné práce na pokládku kobercového trávnika sú také isté ako pri vysievanom trávniku. Pokiaľ začneme pokladať kobercový trávnik, musíme si ešte rozmyslieť, či budeme pokladať aj sieťku proti krtkom. Keď položíme kobercový trávnik, treba ho udržiavať neustále vlhký. Približne po 10 dňoch bude trávnik prerastený s terénom a môžete ho prvýkrát pokosiť.